Projecten

Girlsday – VHTO

Meisjes en techniek zijn nog altijd geen vanzelfsprekende combinatie, terwijl er veel interessant werk is in de maritieme sector.

Girlsday is een van de initiatieven om meiden kennis te laten maken met techniek en hen te verleiden om een technisch beroep te kiezen. Nederland heeft een tekort aan technisch geschoold personeel. Een van de redenen daarvoor is dat leerlingen, studenten en hun ouders liever kiezen voor beroepen met ‘schone handen’. En wat voor jongens geldt, geldt nog in veel grotere mate voor meisjes. Daarom worden er al een aantal jaren initiatieven genomen door scholen, de overheid en het bedrijfsleven om technische opleidingen en beroepen goed op de kaart te zetten. Zo ook het Da Vinci College en het STC, bijvoorbeeld met Girlsday en de Summerschool.

Girlsday
Girlsday is een landelijk initiatief om meiden op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek en ICT. Op Girlsday 2017 waren zo’n 25 meiden tussen de 12 en de 16 jaar van het Scheepvaart en Transport College (STC) een dag te gast in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. De meiden zitten bij het STC op het vmbo. Daar leren ze, naast theorie, in de faciliteiten van het STC ook de technische praktijk. Tijdens de Girlsday kregen ze de mogelijkheid om ook de faciliteiten van het Da Vinci College te ervaren. In de Duurzaamheidsfabriek heeft het Da Vinci College ‘pleinen’ ingericht waar met verschillende technieken werd gewerkt.