In opdracht van Gemeente Dordrecht ontwikkelt de studio momenteel een serious game over de energietransitie voor kinderen van 10 tot 14 jaar.
De komende jaren staat de maatschappij een grote uitdaging te wachten waarin we de overgang maken van fossiele energie naar hernieuwbare energie. De grootste uitdagingen voor lokale overheden zijn het begrijpelijk maken wat ons allemaal te wachten staat, waarom al die veranderingen nodig zijn en te zorgen dat er voldoende mensen zijn die de plannen kunnen
uitvoeren.
Met dit uitgangspunt zijn wij gestart met Project Zonnestad.
Uitleg Project ZonnestadÂ
Zonnestad, ooit een van de meest energierijke steden van het land, zit in het slob. De huizen tochten, de fabrieken staan stil en de inwoners zijn de stinkende energiecentrale helemaal zat. Vroeger was dit mooie plaatsje koploper met zijn ‘schone’ gas centrale en energie in overvloed.
Maar dat is niet meer… Terwijl de gasprijzen als een raket de lucht in schieten verschijnen wereldwijd de mooiste duurzame windmolens en zonneparken.
De situatie in Zonnestad is onhoudbaar. De fabrieken gooien het roer om en besluiten te innoveren.
Daar zijn een hoop slimme koppen en handige handjes voor nodig. En daar kan jij als speler mee helpen!
Doel van het spelÂ
De spelers werken samen aan de ontwikkeling van Zonnestad. In 8 spelrondes bouwt de groep huizen, ontwikkelt het energienet en investeert in nieuwe technieken en materialen met als doel: een zo groot mogelijke, energie efficiënte stad te realiseren. Na iedere bouwronde reageert het bord op de acties die door de spelers zijn gedaan tijdens de bouwronde.Â
InteractiefÂ
De spelers beginnen Project Zonnestad met een digitale toelatingsonderzoek, ook wel de Power Scan waarin ze gekoppeld worden aan een rol binnen het spel.Â
Door verschillende technische toepassingen worden spelkeuzes visueel inzichtelijk gemaakt en de doelgroep zo geprikkeld.
Alle gebouwen zijn voorzien van unieke NFC tags, waardoor het spelbord weet waar de stukken gepositioneerd zijn en wat dit betekent voor de energiebalans.
Met behulp van LED strips worden de energiestromen van en naar de verschillende gebouwen visueel inzichtelijk gemaakt.
Kommentarer