Stormstad

Bouw mee onder N.A.P! In Project Stormstad gaan we samen op zoek naar overstromingsbestendige manieren van bouwen. Hoe zorg je ervoor dat een stad stormbestendig is en je huis bestand is tegen de golven? Kan je nog naar de winkels wanneer het hoog water is en kan dat dan met een fiets of moet het met een bootje?

Wanneer
November / December 2021
Waar
De Biesboschhal,
Maasstraat 11, 3313 CR Dordrecht, Nederland

Meer informatie

De eerste editie van project Stormstad is succesvol afgerond en de inschrijving is gesloten. Interesse in dit project? Neem contact op met info@lexlab.nl voor de mogelijkheden.

 

Dijken, polders, sluizen en bruggen; Nederland vecht al eeuwen tegen het water. 600 jaar na de Sint Elisabeth vloed is het tijd voor een andere koers. We stoppen het gevecht tegen het water en laten ons met de stroom meevoeren. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, voor je het weet drijft de bank door de kamer en dobbert je moeder de straat uit. Daarom gaan we in Project Stormstad samen op zoek naar nieuwe manieren van bouwen.
 

Project Stormstad vindt plaats in de Biesboschwerf in Dordrecht. We starten met het bezoeken van de tentoonstelling “Klaar voor de Staart?!”. Hier wordt uitgelegd wat de Sint Elisabethsvloed voor Dordrecht heeft betekend, hoe groot de kans vandaag de dag is dat we opnieuw met een overstroming te maken krijgen en hoe we ons voorbereiden op de volgende watersnoodramp. Vervolgens krijgen de leerlingen tussen de maquettes van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam een introductie in de stedenbouw van de toekomst. Omringd met spraakmakende voorbeelden van toonaangevende internationale bureaus zoals West 8 als inspiratie gaat de klas aan de slag om een nieuwe stad te ontwerpen. Een stad in de Hollandse Delta, ingeklemd tussen de rivieren, die klaar is voor de toekomst. Samen ontwerpen we huizen, scholen, kerken die het water kunnen trotseren en bouwen we een grote maquette van een complete stad onder NAP.

'Het creatieve bouwen vonden de leerlingen geweldig. Ook konden ze grotendeels zelfstandig aan de slag. De docenten zijn vriendelijk en professioneel. Ze helpen waar nodig, maar laten de leerlingen ook lekker experimenteren.'

Sam, docent VMBO2

'De excursie en workshop zijn goed bevallen. Het materiaal leent zich goed voor een snel resultaat, wat er ook nog eens leuk uitziet. De leerlingen vonden het leuk en leerzaam.'

Dick, docent VMBO2 Walburg College

Duur: 2 uur
 

Deelname per klas: 30 leerlingen
 

Locatie: De Biesboschhal, Maasstraat 11, Dordrecht
 

Kerndoelen:

Nederlands (6, 7, 8)
Rekenen en Wiskunde (24, 26)
Mens en Natuur (30, 31) Mens Maatschappij (41, 42, 44)

Kosten: €350,- per klas.

Goed om te weten:

De begeleidend docent heeft een actieve rol binnen het programma. De Biesboschhal is onverwarmd en de leerlingen gaan werken met maquette materiaal waaronder lijm en verf. Gelieve hiermee rekening te houden in kleding keuze.

Praktisch

Stormstad foto 3 door Wouter Sieuwerts.jpg
211116_stormstad_07.jpg
Stormstad foto 1 door Wouter Sieuwerts.jpg
211116_stormstad_01.jpg